Be kategorijos

5 dalykai, kuriuos turite žinoti apie Vincento van Gogo “Saulėgrąžas”

Vincentas van Gogas – olandų tapytojas, grafikas, postimpresionistas. Sudėtingas garsiausio pasaulyje dailininko gyvenimas lydimas psichologinių ir fizinių ligų, nepritekliaus, bet kupinas kūrybinio potencialo. Svarbus Vincento van Gogo kūrybos šaltinis – gamta. Jo kūrybos tikslas – spalvomis ir išraiškingais potėpiais perteikti daiktų ir reiškinių esmę, įamžinti ne tai, kas atsitinka, o tai, kas tipiška. Spalvomis jis tapė ir modeliavo formas, kūrė ritmą, apibrėžė proporcijas ir erdvinius santykius. Kartais dideli spalviniai plotai apvedami gyvu, neramiu kontūru. Vėlyvuosiuose dailininko darbuose gamtos grožis įgauna tam tikro grėsmingumo, liūdesio, nors koloritas išlieka raiškus. Vyrauja raudona, violetinė, sodri geltona spalvos – jos turi simbolinę prasmę, išreiškia vidinį nerimą.

Kviečiame Jus trumpai susipažinti su 5 dalykais, kurių galbūt nežinojote apie tapytojo Vincento van Gogo ryškiausią kūrinį „Saulėgrąžos“.

1. Žymiausios Vincento van Gogo saulėgrąžos

Kaip ir kiti to meto dailininkai, Vincentas tapė gėlių natiurmortus. Bet jis viską darė šiek tiek kitaip. Praktikavęsis su skirtingomis gėlėmis, galiausiai pasirinko konkrečią veislę: saulėgrąžas. Jo kolegos tapytojai manė, kad saulėgrąžos galbūt yra šiurkščios ir nerafinuotos. Tačiau Vincentui tai būtent ir patiko, be to, jam patiko tapyti gėles, kurios turėjo sėklų. Jis suteikė saulėgrąžoms pagrindinį vaidmenį keliuose paveiksluose ir nutapė net dvi saulėgrąžų natiurmortų serijas. Viena sukurta Paryžiuje 1887 metais ir vaizdavo gėles, paskleistas ant stalo (dailininkas nutapė 4 tokius paveikslus). Kita, žymesnė serija, sukurta 1888 m. Arlyje, ir vaizdavo gėles vazone.

Vincentas jautė, kad jo saulėgrąžų paveikslai buvo ypatingi. Dailininkui mirus, draugai į laidotuves atsinešė saulėgrąžų. Šios gėlės tapo Vincento sinonimu.

2. Penkios skirtingos saulėgrąžų vazoje versijos

Turbūt ir tolimiausiuose pasaulio kampeliuose žmonės žino bent vieną Vincento van Gogo saulėgrąžų replikos paveikslą. Tačiau ne daugelis žino, kad jis nutapė kelias šio paveikslo versijas. Šie penki meno kūriniai dabar eksponuojami muziejuose visame pasaulyje, nuo Tokijo iki Amsterdamo.

Be šių penkių garsių „Saulėgrąžų“ versijų, jis nutapė dar dvi. Vienas iš paveikslų priklauso privačiam asmeniui, o kitas, deja, buvo prarastas per Antrąjį pasaulinį karą.

3. Van Gogo saulėgrąžų paveikslai buvo spalvų eksperimentai

Vincentas pradėjo tapyti gėlių natiurmortus, kad galėtų eksperimentuoti su spalvomis. Tokio tipo paveikslai buvo gerai parduodami, o tai buvo dar viena priežastis juos tapyti. Kai Vincentas Paryžiuje pamatė spalvingus, gaivius impresionistų paveikslus, jis taip pat norėjo į savo kūrybą įnešti daugiau spalvų.

Pradiniai jo gėlių natiurmortai vis dar turėjo tradicines spalvas, tačiau Vincentas išbandė vis ekstremalesnius spalvų kontrastus.

4. Vincentas papuošė Gogeno kambarį savo saulėgrąžų paveikslais

Pirmuosius savo natiurmortus Vincentas nutapė Paryžiuje. Postimpresionistas, tapytojas, grafikas Polis Gogenas pamatęs paveikslus liko sužavėtas. Šio menininko pripažinimas van Gogui buvo didelė garbė ir patvirtinimas, kad jis eina teisingu keliu. Neilgai trukus Vincentas persikėlė į Pietų Prancūziją. Jis norėjo ten įkurti menininkų bendruomenę: vietą, kurioje menininkai galėtų gyventi ir dirbti bei įkvėpti vienas kitą.

1888 m. Arlyje nutapytais saulėgrąžų paveikslais van Gogas tikėjosi pradžiuginti  P. Gogeną, kuris pakviestas turėjo atvykti į taip vadinamą „geltonąjį namą“. Du iš šių paveikslų kabojo P. Gogeno miegamajame. Vincentas broliui Teo rašė: „Tai tokios rūšies paveikslas, kuris keičia savo charakterį ir tampa turtingesniu, kai kuo daugiau į jį žiūri. Be to, tu juk žinai, Gogenui jos nepaprastai patinka. Kartą tarp kitų dalykų jis man pasakė: tai… yra… gėlė.

5. “Saulėgrąžos” turėjo simbolizuoti dėkingumą

Vincentas norėjo sujungti dvi „Saulėgrąžų“ versijas su „Moterimi supamojoje kėdėje“ – portretą, kurį nutapė pagerbdamas paguodžiančią motinos figūrą. Kartu paveikslai turėjo suformuoti triptiką. Abu saulėgrąžų natiurmortai buvo tarsi rėmai, sustiprinantys portreto spalvas. Vincentas manė, kad triptikas, kaip visuma, simbolizuoja dėkingumą.

Taigi, garsiausio pasaulio tapytojo Vincento van Gogo paveikslas “Saulėgrąžos” ne tik ryškus ir svaiginantis, bet ir talpinantis mįslingas istorijas.

Gobele.lt – muziejus Jūsų namuose! Padovanokite sau, ar Jums artimam žmogui šio nuostabaus dailininko darbą, kruopščiai išaustą mūsų gobeleno produktuose. Šis archajiškas audinys ištisus amžius yra laikomas prabangos ir aukštuomenės simboliu. Esame tikri, kad akimirksniu pamėgsite originalią ir meile kvepiančią gobeleninių rankinių ir kitų aksesuarų kolekciją. Tegu finaliniu Jūsų aprangos akcentu tampa nuostabių gobelenų rankinės ir aksesuarai. Galite rinktis iš plataus stilių asortimento – nuo elegantiškumo iki ekscentriškumo. Garantuotai rasite kažką artimo sau!

Grįžti į sąrašą